foto van jonge vrouw met acne
Acne

Acne is een verzamelnaam voor huidziekten die puistjes veroorzaken. Veruit de bekendste en meest voorkomende vorm is acne vulgaris of jeugdpuistjes. Het is deze aandoening die we hier behandelen.

Oorzaken van acne

Acne ontstaat door een overmatige productie van talg door de talgklieren in de huid. De talgklieren produceren normaal talg dat via een kanaaltje naar boven op de huid terecht komt. Dit kanaaltje verstopt gemakkelijk als er te veel talg productie is. Een andere factor is een vertraagd afschilferen van de dode huidcellen zodat er grotere klompen cellen tegelijk afbrokkelen. Het gevolg is een ophoping van talg en verhoornde cellen in de kliertjes met het ontstaan van bobbeltjes (“mee-eters” of comedonen: witte of zwarte puntjes) onder de huid. De huidbacterie Propionibacterium acnes kan een ontsteking veroorzaken in de mee-eters waardoor de bobbeltjes rood worden en ge├»nfecteerd kunnen worden met een andere bacterie: Staphylococcus aureus. Bij infectie ontstaan etterige puisten en abcessen.

Acne komt vooral voor tijdens de puberteit en vaker bij jongens dan bij meisjes omwille van de invloed van het geslachtshormoon testosteron.

Acne symptomen

Acne of jeugdpuistjes veroorzaken mee-eters en puistjes, vooral het gezicht, rug, schouders en nek zijn aangetast.

Mee-eters zijn de witte of zwarte puntjes in de huid.

Puistjes zijn rode, ontstoken bobbeltjes.

Acne kan echte onderhuidse abcessen veroorzaken en kan ook littekenvorming geven in erge gevallen.

Acne behandeling

Het uitdrukken van de puistjes is niet zonder gevaar: het kan blijvende huidschade en littekenvorming veroorzaken.

Men kan zelf al enkele maatregelen nemen tegen acne: het regelmatig wassen van de aangetaste huid met een milde reiniger helpt de talgkliertjes open te houden. Vaak is dit niet voldoende en kan men de toevlucht nemen tot andere producten.

Een milde blootstelling van ultraviolet licht verbetert ook acne: zonnen is een gemakkelijke manier om acne te verminderen. Uiteraard moet men voorzorgsmaatregelen dragen tegen het verbranden van de huid, hetgeen niet enkel tegenaangewezen is voor acne, maar ook andere gevaarlijke problemen kan veroorzaken.

Acne is te behandelen met producten die de talgproductie verminderen, die de turn-over van de huidcellen verhogen, de ontsteking verminderen en de infectie bestrijden.

Verschillende anti-acne producten zijn zonder voorschrift te verkrijgen.

Sommige produkten bevatten vitamine A: aangebracht op de huid verbeteren ze de turn-over van de cellen.

In erge gevallen kunnen antibiotica aangewezen zijn.