Een atheroomcyste, ook wel bekend als een epidermoid cyste of huidcyste, is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat wanneer een talgklier wordt geblokkeerd. Deze cysten zijn meestal niet kwaadaardig en komen vaak voor op het gezicht, de nek, de schouders en de borst. Hoewel ze over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen ze esthetisch storend zijn en soms ontsteken of infecteren, wat pijn kan veroorzaken.

Oorzaken Atheroomcyste

Atheroomcysten ontstaan wanneer de uitgang van een talgklier verstopt raakt. De precieze oorzaak van deze verstopping is niet altijd duidelijk, maar kan te maken hebben met factoren als hormonale veranderingen, huidtrauma, en een geschiedenis van acne. Genetische aanleg kan ook een rol spelen, waardoor sommige mensen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van deze cysten.

Symptomen Atheroomcyste

De meest voorkomende symptomen van een atheroomcyste zijn een ronde, beweeglijke bult onder de huid die zacht aanvoelt. Deze cysten zijn meestal pijnloos, maar kunnen ongemakkelijk worden als ze groot worden of als ze ontsteken. In geval van infectie kan de cyste rood worden, warm aanvoelen, en kan er pus of een vieze geur uit komen.

Wat te doen bij een ontsteking?

Wanneer een atheroomcyste gaat ontsteken, is het belangrijk om enkele stappen te volgen om de situatie te beheersen en complicaties te voorkomen. Hier is wat je moet doen:

  1. Vermijd het Uitknijpen of Doorprikken: Hoewel het verleidelijk kan zijn, moet je de cyste niet uitknijpen of doorprikken. Dit kan leiden tot een infectie of verdere verspreiding van de infectie.
  2. Houd het Gebied Schoon: Reinig het gebied rond de cyste voorzichtig met milde zeep en water. Dit helpt infectie te voorkomen en houdt het gebied schoon.
  3. Warm Kompres: Een warm kompres kan helpen de pijn te verminderen en de cyste te laten rijpen, waardoor deze vanzelf kan openbreken en draineren. Gebruik een schone, warme doek en houd deze enkele minuten tegen de cyste aan. Herhaal dit meerdere keren per dag.
  4. Vermijd Druk op de Cyste: Probeer druk op de cyste te vermijden, omdat dit pijn kan veroorzaken of de cyste kan doen barsten.
  5. Pijnstillers: Overweeg het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verlichten, indien nodig.
  6. Raadpleeg een Arts: Als de cyste zeer pijnlijk wordt, tekenen van infectie vertoont (zoals roodheid, warmte, zwelling, of pus), of als je koorts krijgt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan besluiten om de cyste te behandelen met antibiotica, deze te draineren, of andere interventies voor te stellen.
  7. Antibiotica: In het geval van een infectie kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren.
  8. Medische Verwijdering: In sommige gevallen kan het nodig zijn dat de cyste medisch verwijderd wordt, vooral als deze herhaaldelijk ontstoken raakt of andere problemen veroorzaakt. Dit wordt meestal gedaan onder lokale verdoving.

Het tijdig herkennen van een ontstoken atheroomcyste en het ondernemen van de juiste stappen kan helpen bij het beheersen van de situatie en het voorkomen van verdere complicaties. Het is altijd het beste om de zorg en begeleiding van een medische professional te zoeken bij gezondheidsproblemen.

Behandeling Atheroomcyste

De behandeling van atheroomcysten hangt af van de grootte, de locatie en of ze ontstoken zijn. In veel gevallen is behandeling niet noodzakelijk. Echter, als een cyste pijnlijk wordt, ontstoken raakt of esthetische bezwaren geeft, kan een arts besluiten deze te verwijderen.

Atheroomcyste Zelf Verwijderen

Het wordt sterk afgeraden om een atheroomcyste zelf te verwijderen vanwege het risico op infectie en littekenvorming. Een onvolledige verwijdering kan bovendien leiden tot een terugkeer van de cyste. Professionele verwijdering door een arts, meestal onder lokale verdoving, zorgt ervoor dat de cyste volledig wordt verwijderd en vermindert de kans op complicaties.