gordelroos

Gordelroos of zona is een huidziekte die wordt veroorzaakt door het windpokken virus: varicella zoster. Het virus blijft na genezing van de windpokken slapend aanwezig in de zenuwknopen. Bij sommige mensen kan het virus jaren later terug opflakkeren met het ontstaan van huidletsels tot gevolg.

De huidletsels komen voor in een dermatoom: een huidzone die door één en dezelfde zenuw wordt bezenuwd.

Symptomen

Gordelroos begint vaak met koorts, hoofdpijn en maagklachten.

Na enkele dagen ontstaan pijnlijke blaasjes op de huid. De letsels blijven beperkt tot 1 of enkele dermatomen en zijn meestal maar aan 1 zijde van het lichaam aanwezig.

De huid is gevoelig, doet pijn en heeft een tintelend of brandend gevoel.

Een rode uitslag treedt enkele dagen later op.

De blaasjes kunnen openbarsten waardoor er vocht naar buiten komt.

Na ongeveer een week tot 10 dagen genezen de huidletsels en vallen de korstjes van de huid.

In ongeveer 20% van de gevallen treedt na enkele maanden een erg pijnlijke aandoening op die men post-herpetische neuralgie noemt: erge zenuwpijnen die optreden bij de minste aanraking van de huid. De neuralgie kan lang aanslepen en mensen in een depressie duwen.

Soms is ook de oog- of oorzenuw aangetast wat kan leiden tot verlies van het zicht of het gehoor: het syndroom van Ramsay Hunt.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van hoge dosissen antivirale medicijnen en pijnstillers.

Er bestaat ook een vaccin tegen zona maar biedt helaas geen goede bescherming tegen het virus zodat de kans – hoewel kleiner – toch nog bestaat dat men de ziekte krijgt.