Netelroos of urticaria is een allergische reactie op een stof waarmee men in contact komt, die men inademt, inneemt met de voeding, na een insectenbeet of als reactie op koude of hitte.

Netelroos is niet besmettelijk.

Dermografie is het verschijnsel dat optreedt als urticaria ontstaan na druk op de arm. Dermografie verwijst naar de mogelijkheid om op die manier op de arm te schrijven.

Symptomen netelroos

Netelroos is een plots optreden, hevig jeukende rode plek op de huid. De plek verdikt en wordt snel bleker.

Na 30 minuten tot 36 uur verdwijnt de plek meestal, maar intussen kunnen op andere plaatsen op het lichaam nieuwe haarden van netelroos ontstaan.

Meestal gaat de netelroos over binnen een paar uren tot enkele dagen. Indien netelroos echter langer dan 6 weken duurt spreekt men van chronische netelroos. Deze vorm kan jaren aanslepen.

Een gevaarlijke (maar gelukkig zeldzame) complicatie is de allergische reactie van het lichaam zo hevig is dat er een anaphylactische shock ontstaat: er is massale vochtuitstorting in de wand van de slijmvliezen van de luchtwegen waardoor er ademnood en zelfs dood kan optreden.

Behandeling netelroos

De behandeling is meestal niet nodig omdat netelroos meestal vanzelf verdwijnt. De erge jeuk kan evenwel bestreden worden met antihistaminica.

Preventief kan men de oorzaak in de toekomst proberen te vermijden. Het is vaak echter moeilijk de juiste oorzaak te achterhalen.

Chronische netelroos is vaak moeilijk of niet te behandelen omdat de oorzaak meestal niet achterhaald kan worden.